Ultieme volgorde Marvel films
Wil je alle Marvel films nog een keer binge-watchen? Of behoor je tot de minderheid die nog geen Marvel film heeft gezien maar wel wilt beginnen? Dan is de volgorde waarop je de Marvel films kijkt, bepalend voor de ervaring.
Avengers: Endgame is de conclusie van de Infinity Saga. Een filmreeks die zijn gelijke niet kent. De culminatie van het Marvel Cinemantic Universe (MCU).
Wil je alle Marvel films achterelkaar kijken? Dan zijn er een aantal volgordes waarop dit kan. Er zijn twee voor de hand liggende volgordes om de Marvel films te kijken.
De eerste is de release volgorde. Dit is de volgorde waarop de films zijn uitgebracht, beginnend met Iron Man in 2008. De tweede is de chronologische volgorde. Hier houd je de chronologie van het MCU zelf aan en dan zou Captain America: The First Avenger (2011) de eerste zijn.
Release volgorde Marvel films
- Iron Man (2008)
- The Incredible Hulk (2008)
- Iron Man 2 (2010)
- Thor (2011)
- Captain America: The First Avenger (2011)
- The Avengers (2012)
- Iron Man 3 (2013)
- Thor: The Dark World (2013)
- Captain America: The Winter Soldier (2014)
- Guardians of the Galaxy (2014)
- Avengers: Age of Ultron (2015)
- Ant-Man (2015)
- Captain America: Civil War (2016)
- Doctor Strange (2016)
- Guardians of the Galaxy 2 (2017)
- Spider-Man: Homecoming (2017)
- Thor: Ragnarok (2017)
- Black Panther (2018)
- Avengers: Infinity War (2018)
- Ant-Man and the Wasp (2018)
- Captain Marvel (2018)
- Avengers: Endgame (2019)
- Spider-Man: Far From Home (2019)
Chronologische volgorde Marvel films
- Captain America: The First Avenger (2011)
- Captain Marvel (2019)
- Iron Man (2008)
- Iron Man 2 (2010)
- The Incredible Hulk (2008)
- Thor (2011)
- The Avengers (2012)
- Iron Man 3 (2013)
- Thor: The Dark World (2013)
- Captain America: The Winter Soldier (2014)
- Guardians of the Galaxy (2014)
- Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
- Avengers: Age of Ultron (2015)
- Ant-Man (2015)
- Captain America: Civil War (2016)
- Black Panther (2018)
- Spider-Man: Homecoming (2017)
- Doctor Strange (2016)
- Thor: Ragnarok (2017)
- Avengers: Infinity War (2018)
- Ant-Man and the Wasp (2018)
- Avengers: Endgame (2019)
- Spider-Man: Far From Home (2019)
Maar in dit artikel kies ik voor een derde optie. Een volgorde die ik ontdekte in een post op Reddit en ik superieur vind aan de release en chronologische volgorde. Ik noem deze volgorde de thematische volgorde. Dit is een variant van de chronologische volgorde, maar met aanpassingen die de kijkervaring een thematische structuur geven.
Zet je schrap voor de ultieme Marvel marathon.
1. Captain America: The First Avenger (2011)
The First Avenger is het perfecte vertrekpunt voor je reis door het MCU. Het is chronologisch de eerste film (speelt zich voor het grootste deel af in de jaren 40) en het gaat over de eerste Avenger. Bovendien laat de film de kijker kennismaken met een aantal hoekstenen van het MCU: De Tesseract (Infinity Stone) en de SSR (voorloper van S.H.I.E.L.D.). Als Nick Fury dan nog op het einde komt, geeft dat het gevoel dat we een grotere wereld instappen. Een opzet voor al het mooie dat zal volgen.
2. Captain Marvel (2019)
Captain Marvel speelt zich af tijdens de jaren 90 waardoor een tweede plek in de Marvel films volgorde logisch is. We beleven de eerste evolutie van S.H.I.E.L.D. en maken Nick Fury mee op een belangrijk moment in zijn carrière. De film introduceert ook Ronan en de Kree wat een opzet is voor een film later in de lijst. De post creditscene moet je vooral bij deze film zien als een glimp van de toekomst, een duister voorteken van wat komen gaat.
3. Iron Man (2008)
Ondanks dat Iron Man de eerst Marvel film is, is hij krachtiger op deze positie. In Captain America: The First Avenger maakten we kennis met zijn vader Howard Stark, dit geeft meteen al een gevoel van een groter universum. Bovendien doordat we nu zijn vader kennen, voelt het als of we Tony Stark ook beter kennen. De eindscene waar Nick Fury hem in zijn huis opwacht krijgt door de gebeurtenissen in Captain Marvel ook een hele andere lading.
4. Iron Man 2 (2010)
Nadat we in Iron Man kennismaakten met de hedendaagse versie van S.H.I.E.L.D., duikt dit vervolg dieper in de organisatie en heeft ook Nick Fury een prominentere rol. Daarnaast ligt de nadruk van het verhaal op het nalatenschap van Howard Stark. Deze elementen verbinden Iron Man 2 mooi met de eerste twee films uit de lijst. Bovendien vindt er in deze film een belangrijke recasting plaatst. Don Cheadle vervangt Terrence Howard als James "Rhodey" Rhodes (aka War Machine).
5. The Incredible Hulk (2008)
Door Captain America kennen we het Supersoldaten serum dat General Ross (later Secretary of State) probeert te repliceren en uiteindelijk leidt tot het ontstaan van de Hulk en Abomination. Er is ook een connectie met Iron Man in de post credits wanneer Tony Stark namens S.H.I.E.L.D. General Ross bezoekt. Let wel op. Na deze film vervangt Mark Ruffalo, Edward Norton als de Hulk/Bruce Banner
6. Thor (2011)
In Thor gaan we voor het eerst naar Asgard en leren we Thor, Loki en Odin kennen. Daarnaast is er ook een connectie met S.H.I.E.L.D. en zien we Hawkeye voor het eerst.
7. The Avengers (2012)
De conclusie van de van de zogeheten Phase 1 verhaallijn en een logisch vervolg op Thor (2011). Loki, Erik Selvig en Hawkeye spelen in deze film weer een belangrijke rol. In The Avengers valt alles van de voorgaande films samen; de helden vormen een team, S.H.I.E.L.D. en de Tesseract. Ook vangen we onze eerste glimp op van de Infinity Saga eindbaas Thanos.
8. Thor: The Dark World (2013)
De laatste twee films van de Marvel volgorde raakten meer de kosmische kant van het MCU en het voelt natuurlijk om daarmee verder te gaan. We vervolgen ook de verhaallijn van Thor, Loki en Erik Slevig wat perfect aansluit op de gebeurtenissen uit The Avengers. Daarnaast introduceert de film de tweede Infinity Stone en de Collector in de post credits.
9. Guardians of the Galaxy (2014)
We blijven in het kosmische deel van het Marvel Cinematic Universe. Door Captain Marvel weten we al wie Ronan en de Kree zijn en Thor: The Dark World introduceerde de Collector wat de twee films in de volgorde aan elkaar koppelt. De introductie van een derde Infinity Stone geeft het gevoel van een groter complot dat zich over het hele universum afspeelt. Plus er is weer een kleine rol voor Thanos die zijn positie als mysterieuze eindbaas verstevigt.
10. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)
We zetten het kosmische avontuur voort en blijven lekker hangen in het space opera sfeertje van het eerste deel. Qua chronologie speelt dit avontuur zich ook vlak na Guardians of the Galaxy af.
11. Iron Man 3 (2013)
We zijn weer terug op aarde en pakken de draad weer op met Tony Stark. Door de kosmische omleiding in de volgorde voelt het alsof er meer tijd is verstreken waardoor het geloofwaardiger is dat Tony de tijd had om 35 verschillende pakken te ontwerpen in plaats van direct na The Avengers. Door de verloop van tijd krijgt Tony zijn posttraumatische stressstoornis door de gebeurtenissen in The Avengers ook meer diepte.
12. Captain America: The Winter Soldier (2014)
In The Winter Soldier blijven we op aarde en gaan we verder met een van de andere Avengers, Captain America. De aanwezigheid van Hydra en S.H.I.E.L.D. linken de film aan de gebeurtenissen in Phase 1. Daarnaast introduceert The Winter Soldier, Sam Wilson als de Falcon wie de volgende 3 films van de Marvel volgorde met elkaar zal verbinden.
13. Avengers: Age of Ultron (2015)
Age of Ultron vervolgt het verhaal van Tony Stark die de aarde wilt beschermen. Door de film dicht achter Iron Man 3 te plaatsen, voelen de emotionele ontwikkelingen van Tony natuurlijker aan. Daarnaast introduceert de film Vision en de Scarlet Witch plus een vierde Infinity Stone. Falcon, die we net in Captain America: The Winter Soldier zagen, zit ook in deze film.
14. Ant-Man (2015)
Speelt zich af in de nasleep van de gebeurtenissen van Avengers: Age of Ultron. Er zijn ook subtiele verwijzingen naar de verwoesting in Sokovia. Doordat je hem in de laatste twee films hebt gezien, is de aanwezigheid van Falcon als een Avenger krachtiger.
15. Captain America: Civil War (2016)
Gaat verder met de Sokovia verhaallijn die begon in Age of Ultron. We kennen inmiddels de achtergronden van Ant-Man, Vision en de Scarlet Witch. De afwezigheid van Thor voelt ook goed omdat dit verhaal draait om aardse politiek met Team Iron Man en Team Captain America die recht tegenover elkaar staan. In Civil War zien we bovendien Black Panther en Spider-Man voor het eerst in het MCU.
16. Black Panther (2018)
Een natuurlijk vervolg op Captain America: Civil War. Black Panther vervolgt het verhaal van T'Challa en CIA Agent Everett Ross. Qua chronologie speelt de film zich een week na Civil War af en het sluit perfect aan op de post creditscene in Wakanda.
17. Spider-Man: Homecoming (2017)
Speelt zich af twee maanden na Captain America: Civil War. Door in de volgorde Marvel films eerst Black Panther na Civil War te kijken in plaats van Spider-Man: Homecoming lijkt er meer tijd te zijn verstreken. Hierdoor geven we Tony Stark wat meer tijd om te herstellen van de gebeurtenissen in Civil War en zijn band te ontwikkelen met Peter Parker.
18. Ant-Man & the Wasp (2018)
Het verhaal speelt zich af vlak voor Avengers: Infinity War en de post credits zelfs er na. Toch plaats ik hem hier omdat ik vind dat de reeks aan films die hierna komt er krachtiger door wordt. Beschouw de post credit daarom als een voorbode van de toekomst (zoals Tony Stark alle Avengers dood zag in Age of Ultron). Bovendien gaat Ant-Man & The Wasp verder in op het concept van andere universa met het Micro-verse (Kwantumrijk), een onderwerp dat in Doctor Strange ook terugkomt.
19. Doctor Strange (2016)
Met Doctor Strange betreden we het magische gedeelte van het Marvel Cinematic Universe. De film vormt ook een mooie brug tussen de aardse avonturen en de kosmische die zullen volgen. De vijfde Infinity Stone wordt geïntroduceerd en het Kwantumrijk uit Ant-Man zien we ook voorbijkomen. De post creditscene met Thor is een uitstekende opzet voor de volgende film van de volgorde.
20. Thor: Ragnarok (2017)
Terug naar het kosmische rijk van het MCU. De Hulk is ook weer van de partij na een flink aantal films afwezigheid, we zien Loki weer en niet te vergeten een klein optreden van Doctor Strange. De post creditscene luidt het begin van Infinity War in met een Thanos die eindelijk in actie komt. Laat dat nou net de volgende film van de volgorde zijn.
21. Avengers: Infinity War (2018)
In deze volgorde kijken we Infinity War en Endgame achterelkaar. Zoals het hoort, zonder onderbreking. Thanos komt de Infinity Stones halen en de helden die we gedurende al die films hebben leren kennen en een band mee hebben opgebouwd moeten hem tegenhouden.
22. Avengers: Engame (2019)
Dit is het. De culminatie van de Infinity Saga en de laatste film van onze thematische volgorde Marvel films. De wereld galmt nog na van de Snap (vingerknip) van Thanos en onze helden zijn ten einde raad. We hebben alle 21 films gezien en mogen nu genieten van de conclusie van een epos dat over een periode van 11 jaar verteld is. Hierna is het stripboek uit... En dan, op naar de volgende Marvel Saga!
23. Spider-Man: Far From Home (2019)
Spider-Man: Far From Home kun je beschouwen als een epiloog van de Infinity Saga. De wereld probeert na Avengers: Endgame de draad weer op te pakken en Peter Parker moet na de Snap (wat de Blip heet in deze film) gewoon weer na school. Het nalatenschap van Tony Stark speelt een grote rol in deze film. Niet alleen Spider-Man, maar ook de slechterikken zijn op een of andere manier verbonden met Iron Man.