38 iconische horloges in films


Van het Casio horloge van Marty McFly tot de Rolex van James Bond

Horloges hebben een speciale plek onder de filmvoorwerpen. Sommige uurwerken danken hun iconische status aan hun rol in een film. Vaak als stijlobject, maar soms ook als cruciaal onderdeel van het plot. In dit artikel vind je het compleetste overzicht van iconische horloges in films.

De Rolex van James Bond is het eerste horloge dat me opviel in een film. Niet omdat ik het herkende als het icoon dat het was, maar omdat er laserstralen uit dat ding schoten. Hoe vet was dat!

Later zouden horloges mij echt fascineren (ik ben gek op horloges) en nu let ik altijd op hun aanwezigheid in films. Soms zijn ze een prominent onderdeel van het plot – zoals het horloge van 007. Maar meestal is het een subtiele aanwezigheid als stijlobject die bijdraagt aan de geloofwaardigheid van een personage. Denk aan NASA astronauten in films die hetzelfde Omega horloge dragen die de echte astronauten ook droegen.

Door de jaren heen hebben een aantal horloges dankzij hun optreden in een film een iconische status bereikt. Hoog tijd dus voor een compleet overzicht van iconische horloges in films. Een lijst van 38 uurwerken die ik met nieuwe ontdekkingen zal blijven aanvullen.

Rolex Submariner

Dr. No (1962)

Rolex Submariner
James Bond: Dr. No
Afbeelding: United Artists
Personage: James Bond
Acteur: Sean Connery

Wanneer je denkt aan James Bond, denk je aan exotische locaties, snelle auto’s, strakke pakken en handige horloges. Het eerste Bond horloge was de Rolex Submariner reference 6538 aan de pols van Sean Connery in de film Dr. No (1962). In totaal dragen 4 verschillende James Bonds in 8 films de Rolex Submariner. De superspion droeg in de boeken waarop de films zijn gebaseerd trouwens ook een Rolex. Niet verwonderlijk, want Ian Fleming – de schrijver van de James Bond boeken – droeg zelf ook een Rolex.

Hamilton X-01

2001: A Space Odyssey (1968)

amilton X-01
2001: A Space Odyssey
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Dr. Frank Poole
Acteur: Gary Lockwood

Voor zijn film 2001: A Space Odyssey (1968) benaderde Stanley Kubrick het horlogehuis Hamilton om een aantal futuristische uurwerken te ontwerpen. De prototypen die Hamilton creëerde waren te complex om te produceren, waardoor ze alleen in de film te zien waren. Pas veertig jaar later vond Hamilton een manier om het horloge op de markt te brengen wat resulteerde in de door de film geïnspireerde Hamilton X-01. Heel passend bleef de oplage beperkt tot 2001 stuks.

Heuer Monaco

Le Mans (1971)

Heuer Monaco
Le Mans
Afbeelding: Solar Productions
Personage: Michael Delaney
Acteur: Steve McQueen

Lang voor TAG een meerderheidsbelang in het bedrijf kreeg, maakte Heuer al furore in de horlogewereld. Ze waren medeverantwoordelijk voor het creëren van de eerste automatische chronograaf – de Heuer Monaco. Dit horloge verkreeg zijn iconische status toen de "King of Cool", Steve McQueen, hem droeg in de racefilm Le Mans (1971). Het bedrijf Heuer bestaat niet meer, maar gelukkig maakt TAG Heuer nog steeds een versie van dit horloge – de TAG Heuer Monaco. In de serie Breaking Bad gaf Jesse dit horloge cadeau aan Walter White.

Alsta Nautoscaph

Jaws (1975)

Alsta Nautoscaph
Jaws
Afbeelding: Universal Pictures
Personage: Matt Hooper
Acteur: Richard Dreyfuss

You're gonna need a bigger watch.... De Alsta Nautoscaph wordt ook wel het Jaws horloge genoemd. In Jaws (1975) draagt oceanograaf Matt Hooper (Richard Dreyfuss) dit duikershorloge wanneer hij de diepten van de oceaan trotseert en het opneemt tegen de moordlustigste vis in een film ooit. In de film draagt Hooper het horloge alleen niet aan het originele bandje maar aan een Speidel Mach 1. Alsta ging – net als vele andere horlogemakers – eind jaren 70 ten onder aan de "kwartscrisis". In 2014 werd het bedrijf opnieuw opgestart onder aanvoering van een eerbetoon aan het Jaws horloge – de Alsta Nautoscaph II.

Seiko 6105

Apocalypse Now (1979)

Seiko 6105
Apocalypse Now
Afbeelding: United Artists
Personage: Capt. Benjamin L. Willard
Acteur: Martin Sheen

De Seiko 6105 was een populair duikershorloge onder Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog. De soldaten kochten dit horloge bij de zogeheten "PX stores" – winkels op militaire basissen speciaal voor militair personeel. Francis Ford Coppola bewees een bijzonder oog voor detail te hebben door Kapitein Willard (Martin Sheen) in Apocalypse Now (1979) de Seiko 6105 te laten dragen.

Microma PVD

Blade Runner (1982)

Microma PVD
Blade Runner
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Rick Deckard
Acteur: Harrison Ford

In de cyberpunk klassieker Blade Runner (1982) draagt Harisson Ford als replicant-jager Rick Deckard een Microma PVD. Dit horloge is helaas niet meer in productie, maar voor degenen die goed zoeken is hij nog wel eens te vinden op veiling sites.

Omega La Magique

Scarface (1983)

Omega La Magique
Scarface
Afbeelding: Universal Films
Personage: Tony Montana
Acteur: Al Pacino

Say hello to my little friend! Tony Montana had het net zo goed over zijn horloge kunnen hebben. In Scarface (1983) draag Al Pacino als de legendarische gangster een 18 karaat gouden Omega La Magique. Een uiterst zeldzaam horloge, dus de kans dat je er ooit een in het echt zal zien is klein.

Seiko Voice Note

Ghostbusters (1984)

Seiko Voice Note
Ghostbusters
Afbeelding: Columbia Pictures
Personage: Dr. Raymond Stantz
Acteur: Dan Aykroyd

Samen met het calculator horloge van Marty McFly is de Seiko M516 Voice Note een van de iconische nerd-horloges uit de jaren 80. Dit horloge wordt gedragen door de leden van het team spookjagers in de film Ghostbusters (1984). De uniekste eigenschap van dit horloge (de naam geeft het al een beetje weg) is de ingebouwde voice recorder met een kleine 4 tot 8 seconde opnametijd. De Ghostbusters gebruikten deze functie om Electronic Voice Phenomena (EVP) te detecteren, een essentieel onderdeel van het spoken opsporen.

Casio CA-50

Back to the Future (1985)

Casio CA-50
Back to the Future
Afbeelding: Universal Pictures
Personage: Marty McFly
Acteur: Michael J. Fox

De Casio CA-50 is het ultieme nerd-horloge. Rondom dit horloge met rekenmachine is echter veel discussie gaande. Draagt Marty McFly in Back to the Future (1985) nou een Casio CA-50 of een CA-53W? Na een flink aantal screencaps onder de loep te hebben genomen, kwam ik erachter dat beide kampen gelijk hebben. In Back to the Future (1985) draagt hij een CA-50 en in deel 2 en 3 wisselden ze naar de CA-53W. Gelukkig maar want de CA-50 wordt niet meer gemaakt en de CA-53W is voor een paar tientjes overal nog verkrijgbaar.

Seiko H558

Commando (1985)

Seiko H558
Commando
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: John Matrix
Acteur: Arnold Schwarzenegger

Als er een horloge is dat het verdient om naar zijn drager vernoemd te worden is dat de Seiko H558 wel. Dit hybride duikershorloge is beroemd als het Arnie horloge en dankt zijn bijnaam aan de Oostenrijkse spierbundel Arnold Schwarzenegger. Arnie droeg de Seiko H558 in de meeste van zijn films in de jaren 80, waaronder Commando (1985), Raw Deal (1986), Predator (1987), Running Man (1987) en Twins (1988). Dit horloge overleefde meerdere kogelregens en buitenaardse laserstralen wat dit het taaiste horloge in filmgeschiedenis maakt.

Seiko Giugiaro 7A28-7000

Aliens (1986)

Seiko Giugiaro 7A28-7000
Aliens
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: Ripley
Actrice: Sigourney Weaver

De Power Loader aan het einde van James Cameron’s Aliens (1986) is het herkenbaarste stuk technologie uit de filmreeks. Maar de horlogeliefhebbers onder ons denken bij Aliens ook aan een ander kleiner stukje tech. Namelijk de Seiko Giugiaro 7A28-7000 gedragen door hoofdrolspeelster Ripley (Sigourney Weaver). De Seiko 7A28-7000 werd gedoopt tot de Seiko Giugiaro 7A28-7000 naar de auto-ontwerper die verantwoordelijk was voor het unieke design van dit horloge – Giorgio Giugiaro. De Italiaanse ontwerper is ook verantwoordelijk voor het design van twee iconische auto's die je als filmliefhebber vast wel kent: de Lotus Esprit (The Spy Who Loved Me) en de DeLorean DMC 12 (Back tot the Future).

ORFINA Porsche Design Chronograph

Top Gun (1986)

ORFINA Porsche Design Chronograph
Top Gun
Afbeelding: Paramount Pictures
Personage: Pete "Maverick" Mitchell
Acteur: Tom Cruise

Veel mensen denken dat Tom Cruise in Top Gun (1986) een IWC horloge droeg omdat het Zwitserse horlogehuis meerdere Top Gun modellen uitbracht. Niets is minder waar. Hot shot jachtvlieger in opleiding Maverick draagt geen IWC, maar een ORFINA Porsche Design Chronograph 7176s. Door het horloge is de film wel op een continuïteitsfoutje te betrappen. In een van de vliegscènes verandert het horloge van Maverick in een een Rolex Submariner, dit komt waarschijnlijk omdat in die paar frames het niet Tom Cruise is die in de cockpit zit.

Cartier Santos

Wall Street (1987)

Cartier Santos
Wall Street
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: Gordon Gekko
Acteur: Michael Douglas

Gordon Gekko is het boegbeeld van hebzucht. Zijn motto greed is good moest zijn horloge natuurlijk ook uitstralen. Michael Douglas draagt als de meedogenloze bankier in Wall Street (1987) een gouden Cartier Santos.

Casio G-Shock DW-5600

Speed (1994)

Casio G-Shock DW-5600
Speed
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: Jack Traven
Acteur: Keanu Reeves

In de jaren 90 actie klassieker Speed (1994) moet politieagent Jack Traven er voor zorgen dat een lijnbus niet langzamer dan 50 mijl per uur gaat omdat hij anders ontploft. Tijdens de film is Keanu Reeves te zien met een Casio G-Shock DW-5600.

Breitling Chronomat Evolution

Die Hard: With a Vengeance (1995)

Breitling Chronomat Evolution
Die Hard: With a Vengeance
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: John McClane
Acteur: Bruce Willis

In Die Hard: With a Vengeance (1995) betrappen we John McClane (Bruce Wilis) op een horologische inconsistentie. In de eerst helft van de film draag een Breitling Chronomat Evolution, maar halverwege de film is hij te zien met een ander horloge dat geen chronograaf heeft. Vervolgens draagt hij in een latere scene gewoon weer de Breitling. Nog een leuk feitje over Bruce Wilis is dat hij in bijna al zijn films zijn horloge aan de binnenkant van zijn pols draagt.

Casio G-Shock DW-290

Mission: Impossible (1996)

Casio G-Shock DW-290
Mission: Impossible
Afbeelding: Paramount Pictures
Personage: Ethan Hunt
Acteur: Tom Cruise

In Mission: Impossible (1996) draagt IMF agent Ethan Hunt (Tom Cruise) een Casio G-Shock DW-290. In zijn volgende twee onmogelijke missies draagt hij ook G-Shock horloges. In Mission: Impossible II (2000) een Casio G-Shock DW-6900 en in Mission: Impossible III (2006) een Casio G-Schock MTG-910D.

Hamilton Ventura

Men in Black (1997)

Hamilton Ventura
Men in Black
Afbeelding: Columbia TriStar International
Personage: Agent J
Acteur: Will Smith

Samen met het zwarte pak en de Ray-Ban bril behoort de Hamilton Ventura tot de standaard uitrusting van een Men in Black in de MiB filmreeks. De Hamilton Ventura ziet er uit als een futuristisch horloge dat je op de Wereldtentoonstelling kon kopen. Dit unieke uurwerk is echter al sinds 1957 beschikbaar. Voordat Will Smith het horloge droeg in Men in Black (1997) was de Hamilton Ventura al te bewonderen aan de pols van Elvis Presley in de film Blue Hawaii (1961).

Jardur Bezelmeter 960

Ronin (1998)

Jardur Bezelmeter 960
Ronin
Afbeelding: MGM/UA
Personage: Sam
Acteur: Robert De Niro

Toen ze voor hoofdrolspeler Sam in Ronin (1998) een horloge nodig hadden, kwamen ze terecht bij een Parijse horlogedealer. De handelaar kwam aanzetten met een Jardur Bezelmeter 960. Het gerucht gaat dat Robert De Niro zo onder de indruk was van de vintage Jardur dat hij hem hield als souvenir.

Rolex Datejust

American Psycho (2000)

Rolex Datejust
American Psycho
Afbeelding: Lions Gate Films
Personage: Patrick Bateman
Acteur: Christian Bale

American Psycho (2000) is gebaseerd op het controversiële boek van Bret Easton Ellis. De film, met in de hoofdrol Christian Bale, vertelt het verhaal van Patrick Bateman – een succesvolle beurshandelaar met een liefde voor geld, excessen en luxe. De gouden Rolex Datejust die hij in de film draagt past perfect bij zijn personage. Ondanks de controverse rondom het boek stond Rolex het gebruik van het horloge in de film toe, alleen wel met een aantal voorwaarden. Bale's personage mocht het horloge niet dragen als hij zijn gruwelheden uitvoerde en de beroemde zin uit het boek Don’t touch the Rolex moesten ze veranderen in Don’t touch the watch.

Chronoswiss Tora

Infernal Affairs (2002)

Chronoswiss Tora
Infernal Affairs
Afbeelding: Miramax
Personage: Chen Wing Yan
Acteur: Tony Leung

In Infernal Affairs (2002) is Tony Leung als undercoveragent Chen Wing Yan te zien met een Chronoswiss Tora aan zijn pols. Later zou Martin Scorsese een remake van deze film maken onder de naam The Departed (2006).

TAG Heuer Link CT1111

The Bourne Identity (2002)

TAG Heuer Link Chronograph CT1111
The Bourne Identity
Afbeelding: Universal Pictures
Personage: Jason Bourne
Acteur: Matt Damon

Wat de Rolex Submariner voor James Bond is, is TAG Heuer Link Chronograph voor Jason Bourne. In The Bourne Identity (2002) vindt hij zijn horloge in een bankkluisje samen met meerdere paspoorten, buitenlands geld en een wapen. Blijkbaar was Matt Damon erg onder de indruk van het horloge want hij is in zijn privéleven meerdere malen met een TAG Heuer Link Chronograph gespot.

Casio ProTrek PRG-40

Man on Fire (2004)

Casio ProTrek PRG-40
Man on Fire
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: John Creasy
Acteur: Denzel Washington

Denzel Washington speelt een aan lager wal geraakt voormalig CIA-agent in de wraakfilm Man on Fire (2004). Tijdens zijn wraaktocht is hij te zien met een Casio ProTrek PRG-40.

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Taille

Batman Begins (2005)

Jaeger LeCoultre Reverso Grande Taille
Batman Begins
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Bruce Wayne
Acteur: Christian Bale

Val Kilmer was in Batman Forever (1995) de eerste Bruce Wayne die de Jaeger LeCoultre Reverso droeg. In Batman Begins (2005) keerde het luxe Zwitserse horlogemerk terug aan de pols van Christian Bale's Bruce Wayne, in de vorm van de Jaeger LeCoultre Reverso Grande Taille. De meest kenmerkende eigenschap van dit uurwerk is dat hij 2 kanten heeft, de stalen achterkant is om te draaien zodat de voorkant van het horloge beschermt wordt. Deze functionaliteit is een mooie metafoor voor het dubbelleven dat Bruce Wayne leidt. Toen later The Dark Knight Rises (2012) uitkwam, bracht Jaeger LeCoultre een special edition van het model uit compleet met Batman logo.

Breitling Chrono Avenger

Blood Diamond (2006)

Breitling Chrono Avenger
Blood Diamond
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Danny Archer
Acteur: Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio staat doorgaans bekend als het gezicht van Tag Heuer, maar in de film Blood Diamond (2006) is hij met een ander horlogemerk te zien. Als Danny Archer, de smokkelaar uit Rhodesië, draagt hij deze stoere Breitling Chrono Avenger.

Suunto Vector

Shooter (2007)

Suunto Vector
Shooter
Afbeelding: Paramount Pictures
Personage: Bob Lee Swagger
Acteur: Mark Wahlberg

De Suunto Vector is 's werelds eerste horloge met ABC functionaliteit (altimeter, barometer & compass). Het perfecte horloge om de baan van een schot over lange afstand te berekenen. Niet zo gek dus dat Mark Wahlberg als sluipschutter Bob Lee Swagger in Shooter (2007) de Vector draagt.

TAG Heuer Carrera Automatic

Inception (2010)

Tag Heuer Carrera Automatic
Inception
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Cobb
Acteur: Leonardo DiCaprio

Letterlijk en figuurlijk een droomhorloge. In de film Inception (2010) sluipt TAG Heuer ambassadeur Leonardo DiCaprio door dromen van anderen met de TAG Heuer Carrera Automatic aan zijn pols.

Panerai Luminor Regatta Rattrapante PAM332

The Expendables (2010)

Panerai Luminor Regatta Rattrapante PAM332
The Expendables
Afbeelding: Lionsgate Films
Personage: Barney Ross
Acteur: Sylvester Stallone

De liefdesverhouding tussen Stallone en Panerai begon in 1995. Tijdens de voorbereiding op zijn rol in Daylight (1996) was hij op zoek naar een horloge voor zijn personage. Zijn zoektocht bracht hem tot een juwelier in Rome waar hij een Panerai Luminor kocht. Sindsdien zijn Sly en Panerai onafscheidelijk en is hij in meerdere films met een Panerai aan zijn pols te zien. In The Expendables (2010) liet hij alle hoofdpersonages Panerai horloges dragen. Zelf is hij te zien met een Panerai Luminor Regatta Rattrapante PAM332. Je zou bijna denken dat hij aandelen in het bedrijf heeft.

TAG Heuer Grand Carrera

The Lincoln Lawyer (2011)

Tag Heuer Grand Carrera
The Lincoln Lawyer
Afbeelding: Lionsgate Films
Personage: Michael "Mick" Haller
Acteur: Matthew McConaughey

Michael “Mick” Haller (Matthew McConaughey) is in The Lincoln Lawyer (2011) een advocaat die zijn zaken doet vanuit de achterbak van zijn Lincoln Continental. Om er voor te zorgen dat hij de tijd niet uit het oog verliest, draagt hij een TAG Heuer Grand Carrera aan een klassiek bruine alligatorleren bandje.

Hamilton Khaki X-Mach

The Raid: Redemption (2011)

Hamilton Khaki X-Mach
The Raid: Redemption
Afbeelding: Sony Pictures Classics
Personage: Rama
Acteur: Iko Uwais

The Raid: Redemption (2011) is een van mijn favoriete actiefilms van het laatste decennium. Rama (Iko Uwais) is een rookie agent die samen met zijn arrestatieteam komt vast te zitten in een flatgebouw vol criminelen. Terwijl hij zich een weg naar buiten knokt draagt hij een horloge dat pure SWAT uitstraalt, de Hamilton X-Mach.

Rolex Deep Sea-Sea Dweller

Argo (2012)

Rolex Deep Sea-Sea Dweller
Argo
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Tony Mendez
Acteur: Ben Affleck

Argo (2012) speelt zich af tijdens de Iraanse gijzelingscrisis in 1979. CIA agent Tony Mendez (Ben Affleck) moet in deze film een reddingsmissie opzetten om zes Amerikaanse gijzelaars te bevrijden. Hij draagt in deze film een Rolex Deep Sea-Sea Dweller, een feit waar menig horlogeliefhebber over gevallen is. Er is namelijk sprake van een anachronisme (iets wat niet helemaal in zijn tijd past). De film speelt zich af in 1979, maar de Rolex Deep Sea-Sea Dweller kwam pas uit in 2008. Oeps, foutje.

Seiko SKX009

All is Lost (2013)

Seiko SKX009
All is Lost
Afbeelding: Lionsgate / Roadside Attractions
Personage: Our Man
Acteur: Robert Redford

In de film All is Lost (2013) strandt hoofdrolspeler Robert Redford op zee nadat zijn zeiljacht zwaar beschadigd is geraakt. Hij weet het schip genoeg te repareren zodat het zeewaardig blijft, maar moet het doen zonder radiocommunicatie of navigatieapparatuur. Gewapend met een sextant, nautische kaarten en zijn Seiko SKX009 probeert hij zijn weg naar veiligheid te vinden.

Hamilton Khaki Pilot Day Date

Interstellar (2014)

Hamilton Khaki Pilot Day Date
Interstellar
Afbeelding: Paramount Pictures
Personage: Cooper
Acteur: Matthew McConaughey

In Interstellar (2014) probeert Cooper (Matthew McConaughey) de mensheid te redden door via het Hamilton-horloge van zijn dochter Murph te communiceren vanuit een andere dimensie. Cooper draagt zelf ook een Hamilton – de Hamilton Khaki Pilot Day Date. Overigens is het niet zo gek dat Hamilton het gekozen horlogemerk voor Interstellar is. Christopher Nolan is een uitgesproken fan van 2001: A Space Odyssey (1968) en heeft toegegeven dat het een belangrijke inspiratiebron voor zijn film was. Raad eens welk horloge in A Space Odyssey te zien is? Juist, een Hamilton.

Carl F. Bucherer Manero AutoDate

John Wick (2014)

Carl F. Bucherer Manero AutoDate
John Wick
Afbeelding: LionsGate Entertainment
Personage: John Wick
Acteur: Keanu Reeves

In John Wick (2014) draagt Keanu Reeves als het titelpersonage een Carl F. Bucherer Manero AutoDate aan de binnenkant van zijn pols. Dit is niet de laatste keer dat regisseurs Chad Stahelski en David Leitch het merk in een van hun films gebruiken. John Wick draagt het horloge nog steeds in John Wick: Chapter 2 (2017) en in Atomic Blonde (2017) zien we Charlize Theron ook met een Carl F. Bucherer horloge. In Deadpool 2 (2018) heeft het Zwitserse horlogehuis ook een mooie cameo – de naam Carl F. Bucherer is daar te zien op de tijdmachine van Cable.

Bremont Kingsman Special Edition

Kingsman: The Secret Service (2014)

Bremont Kingsman Special Edition
Kingsman: The Secret Service
Afbeelding: 20th Century Fox
Personage: Harry Hart "Galahad"
Acteur: Colin Firth

De Britse superspionen (of is het super Britse spionen) in Kingsman: The Secret Service (2014) dragen natuurlijk Britse horloges. De Engelse horlogemaker Bremont maakte speciaal voor de film de Bremont Kingsman Special Edition in drie uitvoeringen. De Kingsmen droegen de elegante roségouden versie die in de afbeelding te zien is. De agenten in opleiding een stoere zwarte variant en Merlin (Mark Strong) een roestvrij stalen model. En de samenwerking houdt daar niet op. Mede-oprichter van Bremont, Nick English (ja dat is zijn echte naam en niet die van een filmpersonage), heeft zelfs een cameo als een van de Kingsmen.

Omega Seamaster

Spectre (2015)

Omega Seamaster
James Bond: Spectre
Afbeelding: Sony Pictures
Personage: James Bond
Acteur: Daniel Craig

Het tweede James Bond horloge in de lijst en net zo iconisch. In Goldeneye (1995) ruilde James Bond zijn Rolex Submariner in voor een Omega Seamaster en hij is sindsdien trouw gebleven aan Omega. In zijn meest recente avontuur, Spectre (2015), draagt Daniel Craig als 007 een Omega Seamaster 300 Spectre. Kenmerkend is het zwart grijs gestreept NATO bandje. Dit type NATO bandje wordt dan ook een Bond NATO genoemd.

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual

Doctor Strange (2016)

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual
Doctor Strange
Afbeelding: Walt Disney Pictures
Personage: Dr. Stephen Strange
Acteur: Benedict Cumberbatch

DC is niet het enige comic universum waar ze van horloges houden. Ook Marvel weet een mooi uurwerk te waarderen. En in geen enkele Marvel-film speelt tijd een grotere rol dan Doctor Strange (2016). In een scene van de film is te zien dat Dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) een lade heeft met een uitzonderlijke collectie luxehorloges. Het horloge uit deze verzameling dat hij zorgvuldig uitkiest te dragen is een prachtige Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Perpetual waar zelfs de Time Stone het tegen aflegt.

Omega CK2129

Dunkirk (2017)

Omega CK2129
Dunkirk
Afbeelding: Warner Bros. Pictures
Personage: Farrier
Acteur: Tom Hardy

In Dunkirk (2017) zien we Tom Hardy, die een RAF piloot speelt, regelmatig naar zijn klokje kijken. Nadat zijn brandstofmeter stukgaat, gebruikt hij zijn Omega CK2129 om te berekenen hoeveel brandstof hij nog heeft. Een goede keuze, want Omega was de leverancier van ongeveer de helft van de horloges die de Britse RAF gebruikte. De Omega CK2129 was dan ook het meest gedragen horloge door RAF personeel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees dit artikel als je meer wilt leren over de rol van dit horloge in WO2.

Omega Speedmaster

First Man (2018)

Omega Speedmaster
First Man
Afbeelding: Universal Pictures
Personage: Neil Armstrong
Acteur: Ryan Gosling

De Omega Speedmaster is het uurwerk gekozen door de NASA voor de dappere astronauten die zich wagen aan ruimtereizen. Dit dankzij zijn uitstekende weerstand tegen intens zonlicht, kou en G-krachten. De bemanning van de Apollo 11 – Buzz Aldrin, Neil Armstrong en Michael Collins – droegen Omega Speedmasters over hun ruimtepakken tijdens de eerste maanlanding in 1969. Wat de Speedmaster het eerste horloge maakt die op de maan is geweest. Waarheidsgetrouw draagt Ryan Gosling als Neil Armstrong in de film First Man (2018) ook dit horloge. En als we het over dit horloge hebben is er nog een film die we moeten noemen – Apollo 13 (1995). In de film met in de hoofdrol Tom Hanks heeft het horloge een prominentere rol. Astronaut Jack Swigert gebruikt zijn Omega Speedmaster om de levens te redden van iedereen aan boord van de Apollo 13.

Fin

Staat er een iconisch horloge uit een film niet bij? Laat het weten in de reacties. Als hij het verdient er tussen te staan, zet ik hem er natuurlijk bij.