15 beste onconventionele kerstfilms


Alternatieven voor de kleffe kerstklassiekers

Niks brengt me zo in de kerststemming als een kerstfilm. Alleen heb ik niet altijd zin in een kleffe kerstklassieker om in de kerstsfeer komen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! In dit artikel deel ik een lijst met 15 onconventionele kerstfilms die ook de kerstgedachte aanwakkeren. Vrolijk kijkfeest!

Iedereen kent de Die Hard (1988) discussie wel. Is het nou een kerstfilm of niet? De een zegt van wel omdat de film zich tijdens kerst afspeelt. De ander zegt van niet omdat kerst niet essentieel is voor de ontwikkeling van het plot.

Wat maakt nou een kerstfilm? Moet de kerstman de hoofdrol hebben? Of is af en toe een kerstboom in beeld genoeg?

Wat mij betreft is een kerstfilm een film die bij jou de kerstgedachte losmaakt. Of dit nu door het plot komt of simpelweg omdat je de film met kerst associeert. Uiteindelijk bepaal jij wat voor jezelf een kerstfilm is.

Daarom besloot ik om een lijst te maken met films die niet zo 1-2-3 als kerstig gezien worden, maar die mij wel in de kerststemming brengen.

Trek je foute kersttrui aan en zet een van de onconventionele kerstfilms uit deze lijst op.

15. Once Upon a Deadpool (2018)

Once Upon a Deapool Kerstfilm
Afbeelding: 20th Century Fox

Once Upon a Deadpool (2018) is een PG-13 versie van Deadpool 2 (2018) gemarket als kerstfilm. Het is overigens niet alleen een kindvriendelijke versie van Deadpool 2, de makers deden wel hun best door scenes toe te voegen en de vertelwijze te wijzigen.

Ze gebruiken de vertelwijze van The Princess Bride (1987), waar opa Peter Falk het verhaal van de film vertelt aan zijn kleinkind Fred Savage die op bed ligt. Alleen is het nu Deadpool die het verhaal voorleest aan een volwassen en ontvoerde Fred Savage.

Je voelt helemaal de kerstgedachte als je weet dat een deel van de opbrengst van de film ging naar het kankerfonds Fuck Cancer.

14. The Long Kiss Goodnight (1996)

The Long Kiss Goodnight Kerstfilm
Afbeelding: New Line Home Entertainment

De eerste van vier films in deze lijst waarbij schrijver en regisseur Shane Black betrokken is. Voor The Long Kiss Goodnight (1996) schreef hij het scenario.

De film begint met een kerstparade in een idyllisch Amerikaans dorpje met Elvis kerstmuziek in de achtergrond. Hoofdrolspeelster Samantha Caine (Geena Davis) doet mee aan de parade als Mrs. Claus en zwaait vrolijk naar haar dorpsgenoten. Samantha leidt alleen wel aan geheugenverlies, maar begint zich dingen te herinneren wanneer problemen uit het verleden haar vinden.

🎅  Regisseur en scenarioschrijver Shane Black is betrokken bij maar liefst vier films in deze lijst. De man heeft een duidelijk zwak voor Kerstmis. Dit is wat hij er zelf over te zeggen heeft: Christmas is fun. It's unifying, and all your characters are involved in this event that stays within the larger story. It roots it, I think, it grounds everything. At Christmas, lonely people are lonelier, seeing friends and families go by. People take reckoning, they stock of where their lives are at Christmas. It just provides a backdrop against which different things can play out, but with one unifying, global heading. I've always liked it, especially in thrillers, for some reason. It's a touch of magic.

13. Lethal Weapon (1987)

Lethal Weapon Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

Je komt meteen in de kerstsfeer wanneer de film opent met het lied Jingle Bell Rock. Deze klassieker uit het buddy cop genre is natuurlijk geschreven door kerstfan Shane Black.

Politieagenten Riggs (Mel Gibson) en Murtaugh (Danny Glover) moeten hun verschillen opzij zetten en leren samenwerken, zodat ze een gevaarlijke drugsbende kunnen vangen.

Onder alle kogels en slechteriken is Lethal Weapon (1987) een film over vriendschap en verlossing. De film eindigt met Murtaugh die Riggs uitnodigt om de feestdagen bij hem te vieren. Niet met, maar als onderdeel van zijn familie. Veel kerstiger wordt het niet.

12. Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3 Kerstfilm
Afbeelding: Walt Disney Pictures

Iron Man 3 (2013) is de eerste van twee samenwerkingen tussen regisseur Shane Black en Robert Downey Jr. op deze lijst.

De film vindt plaats rond de kerst en er is zelfs een scene waar Tony Stark op een versie van Jingle Bells in zijn lab swingt. Maar dat is te verwachten als Hollywoods grootste kerstfan de film regisseert.

Grappig feitje: als je in Disney+ zoekt op "Christmas" dan krijg je Iron Man 3 in de resultaten terug.

🤖  Als je de plaats van Iron Man 3 in de chronologie van het MCU wilt weten, lees dan dit artikel over de volgorde van Marvel films.

11. Gremlins (1984)

Gremlins Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

Gremlins (1984) start met Randall Peltzer die in Chinatown op zoek is naar een kerstcadeau voor zijn zoon Billy. Uiteindelijk komt hij terecht bij een mystiek Chinees winkeltje waar hij een Mogwai (Gizmo) koopt. Het schattige beestje komt echter met drie regels. Als Billy even niet oplet, breekt de hel los.

De hele film draait dus om een kerstcadeau. Dan hebben we nog een Gizmo die met een kerstmuts op keyboard speelt (baby Yoda level cuteness) en een groep Gremlins die kerstliederen zingen (niet zo cute).

10. Batman Returns (1992)

Batman Returns Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

Gotham City zag er nog nooit mooier uit dan in Tim Burton's Batman Returns (1992). Kerstmis levert hier een grote bijdrage aan, de feestdagen zijn bepalend voor de look van de film. Als er dan ook nog schurken uit een gigantisch kerstcadeau stormen, is het kerstfeest wat mij betreft compleet.

9. Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Kiss Kiss Bang Bang Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

Geschreven en geregisseerd door.... je raadt het al: Shane Black. Kiss Kiss Bang Bang (2005) is een belangrijke film want het luidde de terugkeer in van Robert Downey Jr. naar de A-list van Hollywood. En wie weet? Zonder Kiss Kiss Bang Bang geen Iron Man (2008) en zonder Iron Man geen Marvel Cinematic Universe. Later zou Shane Black Iron Man 3 (2013) regisseren en was de cirkel rond.

Het plot van de film wordt in gang gezet wanneer het alarm afgaat in de speelgoedwinkel waar Harry (Robert Downey Jr.) zojuist heeft ingebroken. Dit doet hij onder andere om een kerstcadeau te stelen voor zijn nichtje. Wat volgt is een donkere twist op het buddy cop genre met genoeg kerstmutsen en jurkjes om het als kerstfilm te kwalificeren.

8. Trading Places (1983)

Trading Places Kerstfilm
Afbeelding: Paramount Pictures

Het succes van deze hilarische komedie uit de jaren 80 is vooral te wijten aan de geweldige chemie tussen hoofdrolspelers Dan Aykroyd en Eddie Murphy.

De rollen van blutte hosselaar Billy Ray (Murphy) en succesvolle beurshandelaar Louis Winthorpe III (Aykroyd) worden omgedraaid als onderdeel van een weddenschap tussen twee steenrijke broers. Zij willen erachter komen of succes bepaald wordt door je genen of je omgeving.

De film speelt zich af tijdens de feestdagen, heeft zelfs een kerstfeestje met een dronken Kerstman en raakt kerstthema's als vrijgevigheid, (on)gelijkheid en verlossing.

7. Home Alone (1990)

Home Alone Kerstfilm
Afbeelding: Twentieth Century Fox

Home Alone (1990) gaat over het jongetje Kevin (Macaulay Culkin) dat alleen thuis achterblijft tijdens de feestdagen en zijn huis moet beschermen tegen twee inbrekers.

Kerstmis is door de hele film verweven. Kevin doet de kerstwens dat zijn familie moet verdwijnen (en later wenst hij ze bij de Kerstman terug), hij gebruikt kerstversiering in zijn strijd tegen de inbrekers en zelfs de muziek zit vol met belletjes en andere kerstachtige toontjes.

6. Tokyo Godfathers (2003)

Tokyo Godfathers Kerstfilm
Afbeelding: Sony Pictures

De enige animatiefilm in de lijst. Tokyo Godfathers (2003) is geregisseerd door wijlen Satoshi Kon (Perfect Blue, Paprika) en gaat over drie dakloze mensen die op Kerstavond een pasgeboren baby vinden tussen het vuilnis. Wat volgt is een hartverwarmend verhaal over hoop, onschuld en verlossing. Een garantie voor de kerstgedachte.

5. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Harry Potter and the Philosopher’s Stone Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

Misschien niet de overduidelijkste kerstfilm, maar wat symboliseert de magie en wonder van kerst nou beter dan de magische en wonderbaarlijke wereld van de Harry Potter films. Vooral Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001).

Het verhaal van het weesjongetje dat naar de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus gaat, brengt mij altijd in de kerststemming. Zweinstein in de sneeuw ziet eruit alsof het in een sneeuwbol thuishoort. En Harry en Ron die elkaar een vrolijk kerstfeest wensen, behoort tot een van de aandoenlijkste momenten van de filmreeks. Happy Christmas Harry, Happy Christmas Ron!

4. In Bruges (2008)

In Bruges Kerstfilm
Afbeelding: Focus Features

In Bruges (2008) vertelt het verhaal van twee Ierse gangsters, Ray (Colin Farrell) en Ken (Brendan Gleeson), die worden verbannen naar Brugge nadat Ray's eerste klus op tragische wijze fout gaat.

De vrolijke en gemoedelijke kerstsfeer in het sprookjesachtige Brugge contrasteert prachtig met de interne kwelling van de zwaarmoedige Ray.

3. Shazam! (2019)

Shazam! Kerstfilm
Afbeelding: New Line Cinema

Deze DC superhelden komedie over een verweesde tiener die de krachten erft van een tovenaar, is een van mijn favoriete films van 2019 en een toekomstige kerstklassieker voor mij.

Shazam! (2019) speelt zich tijdens de feestdagen af en is volgens regisseur David F. Sandberg ook een kerstfilm. Dit is wat hij er zelf over zegt: Het voelt voor mij als een kerstfilm. Het gaat over familie en het vinden van je familie. Kerst is een feestdag die draait om familie en dat valt zo allemaal samen.

2. L.A. Confidential (1997)

L.A. Confidential Kerstfilm
Afbeelding: Warner Bros. Pictures

L.A. Confidential (1997) is een verfilming van het boek L.A. Confidential geschreven door James Ellroy en vindt plaats in het Los Angeles van de jaren 50. De film speelt zich af tijdens Kerstmis en begint met een waargebeurd incident genaamd Bloody Christmas.

Het is kerst, maar het zonnige L.A. contrasteert met de kerstfeestjes en kerstverlichtingen in de achtergrond. Daarnaast geeft de diepe bariton stem van Bing Cosby (White Christmas) dat extra kerstsfeertje.

1. Die Hard (1988)

Die Hard Kerstfilm
Afbeelding: 20th Century Fox

Het kan ook niet anders dan dat Die Hard (1988) deze lijst aanvoert. Het prototype van de onconventionele kerstfilm. De kwestie of dit nou een kerstfilm is of niet is een van de populairste filmdiscussies die er zijn.

De film vertelt het verhaal van New Yorkse politieagent John McClane (Bruce Willis). Hij is in Los Angeles om de feestdagen door te brengen met zijn ex-vrouw en kinderen. Als hij op kerstavond op het kantoorfeest van zijn ex-vrouw is, neemt een groep terroristen controle over de wolkenkrabber en gijzelen ze iedereen behalve hem. Het is nu aan John om hun plannen te saboteren en zijn ex-vrouw en andere gegijzelde te bevrijden.

Zoals je kunt zien vind ik het niet alleen een kerstfilm, maar is het ook mijn favoriete kerstfilm. En blijkbaar ben ik niet de enige. Google Trends is een website waar Google je inzicht geeft in de populariteit van zoekopdrachten. Als je zoekt naar Die Hard zie je dat de populariteit tijdens de kerstdagen gigantisch piekt!

Die Hard Trends

Als piek op de kerstboom is de film als kerstboek uitgebracht met de titel A Die Hard Christmas – een must voor elke fan.

Vrolijk Kerstfeest